Telefon +48 693 701 445

  Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

mask

Najważniejsze rodzaje kruszyw i ich charakterystyka

Jednym z najistotniejszych materiałów budowlanych są różne rodzaje kruszyw. Korzysta się z nich przy produkcji betonów, zapraw murarskich oraz tynków i klejów, a także stosuje jako składnik mieszanek mineralno-asfaltowych. Kruszyw używa się też do ulepszania podłoża, jako podsypek, podbudów czy elementów wszelkiego typu konstrukcji inżynieryjnych od wiaduktów po obwałowania. W zależności od przeznaczenia dobierane jest odpowiednie uziarnienie oraz skład mineralogiczny. Szeroko stosuje się zarówno grubsze odmiany takie jak tłuczeń, jak i drobniejsze np. piasek płukany. W pomorskim szeroką ofertę materiałów tego typu zapewnia kopalnia kruszywa Topaz. Przekonajmy się, jakie są najważniejsze rodzaje kruszywa i jego główne cechy.

Jak dzieli się kruszywa?

Kruszywa dzieli się ze względu na ich pochodzenie. W budownictwie stosowane są zarówno kruszywa sztuczne będące pozostałościami po rozmaitych przemysłowych procesach technologicznych, jak i pochodzące z recyklingu oraz kruszywa naturalne pochodzące z rozdrabniania materiału skalnego tzw. łamane i rozdrobnione, a więc wydobywane w takiej postaci. Wśród kruszyw naturalnych kryteriami podziału jest uziarnienie, a zatem wielkość poszczególnych tworzących je elementów. Wyróżnia się kruszywa drobne, mające do 4 mm, grube, zawierające się w przedziale od 4 mm do 63 mm oraz bardzo grube, mające ponad 63 mm i nieprzekraczające 250 mm.

Podstawowe rodzaje kruszyw

Najważniejszymi rodzajami kruszywa są piaski i żwiry. Piaski mają uziarnienie do 2 mm i mogą pochodzić z rzek, dzięki czemu są bardziej obłe, lub klasycznych kopalń odkrywkowych. Do zastosowań budowlanych często poddaje się je obróbce m.in. płukaniu bądź łamaniu, co skutkuje ostrzejszymi krawędziami i lepszą zagęszczalnością. Żwiry mają uziarnienie z przedziału od 2 do 63 mm, choć w praktyce wykorzystuje się frakcje o zawężonych parametrach np. 8/16. Większe rozmiary ma grys, a także kliniec oraz tłuczeń. Powszechnie używane są też największe otoczaki oraz różne mieszanki np. pospółka czy niesort.